På sogneudflugt arrangeret af menighedsrådet

Første stop var Garnisons kirken på Sct. Annæ Plads. Her fortalte en af kirkens præster, Claus Oldenburg, om kirkens historie, som er tæt knyttet til Danmarks historie siden Chr. 4.
Dengang hyrede kongen lejesoldater, flest tyskere, og med flere garnisoner i byen, blev det også nødvendigt med en kirke for landtropperne. Søværnet havde Holmens Kirke og med Frederik 4. fik hæren deres kirke, “Garnisonskirken”, med både en tysktalende og en dansktalende præst.
I dag er kirken en civil kirke med et tilhørende sogn, men militæret har stadig tilknytning til kirken, selvom “Livgarden” nu er den eneste garnison i København.
Indvendig er kirken speciel på grund af pulpiturer i 2 etager som i en teatersal, og der er plads til 1000 mennesker.  Alterpartiet er lavet af norsk marmor og doneret af en “rentemester” Benzon i 1714, hvor han samtidig købte plads i krypten til hans og hustruens sarkofager. Derudover er kirkerummet præget af et meget stort og smukt orgel.

Efter det spændende kirkebesøg var det frokosttid. Her invaderede vi “Kanal Caféen” ved Frederiksholms Kanal, og fik en særdeles veltilberedt, og velsmagende oplevelse i de historiske lokaler – og ingen gik sultne fra bordet.

Sidste punkt på dagens program var en rundvisning i “Operahuset” på Holmen, tegnet af arkitekt Henning Larsen og doneret af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller i 2005. Et fantastisk byggeri, hvor arkitekt og skibsreder ikke altid var enige, men resultatet er utroligt smukt og placeret med kik gennem Amalienborg til Marmorkirken.

Vores private rundviser i “Operaen”, var trompetist i Det Kongelige Kapel,  Nikolaj Viltoft, som er musiker nr. 1039 i rækken af musikere som har spillet i kapellet siden det i 1448 blev oprettet af Chr. I.
I 2005 flyttede Det Kongelige Kapel, som i dag tæller mere end 100 musikere, sammen med Det Kongelige Teaters Opera, ind i det nye Operahus, hvor orkestret fik deres eget værelse og  øvelokale.
Under rundvisningen fortalte Nikolaj levende om kapellets historie, og vi fik et kig ind i orkestrets værelser og det imponerende øvelokale.

Den veltilrettelagte dag, sluttede med kaffe og kage på Operaens 1. sal, hvorefter vi en oplevelse rigere, satte kurs mod Reerslev.

Hanne Brandt – 11.08.2018
foto: Viggo K. Pedersen