Vi fik stof til eftertanke

Preben Kok holdt et fantastisk foredrag i Reerslev Kirke. ………………………………………………………foto: Viggo K. Pedersen

Vi fik stof til eftertanke

Torsdag aften holdt sognepræst Preben Kok foredrag i Reerslev Kirke – ikke et almindeligt foredrag, som vi har oplevet så tit; om et stykke danmarkshistorie, om en berømt person eller hvad andre mener er bedst for os.

Nej – et foredrag om magtdelingen mellem Gud og os mennesker, om magt og magtesløshed, om ansvar og skyld. Og om grænsen for hvor vores magt og ansvar stopper – og hvor noget større ta´r over.

Preben Kok sagde blandt andet:
”Der hvor vi har magten, har vi selvfølgelig et ansvar, og det skal vi leve op til. Men de steder i livet, hvor vi ikke har magt, skal vi lære at give slip og erkende, at vi er mennesker. Der skal vi lære at lægge skylden over på Gud. Det er væsentligt mere frugtbart at rette skylden imod den, der rent faktisk har magten, men alligevel lod det ske”.

Preben Kok ser i vores moderne samfund, med illusionen om det perfekte menneske, en tendens til at fortrænge magtesløshed. En tendens han ser som problematisk, fordi det, man fortrænger, giver neuroser. Når vi de sidste 25 år har fortrængt magtesløsheden, så giver det neurosen, som hedder stress.

I foredraget kom Preben Kok også ind på kirkens rolle i det moderne samfund. “Kirken ved noget om hvad kristendommen betyder, hvad den kan, og hvad den stadig gør for os – også selvom vi ikke altid selv er klar over det”.
Derfor skal kirken sørge for at statens måde at tænke på, ikke kommer til at fylde hele billedet, at troen også bliver tænkt med, ellers bliver samfundet ensidigt og neurotisk.

Foredraget var et fællesarrangement for Reerslev og Finderup sogne, og bagefter bød menighedsrådene på ost og rødvin i kirkecaféen, hvor flere også benyttede sig af muligheden for at købe Preben Koks bog, som i dagens anledning var sat ned til 40 kr.

Preben Kok er sognepræst i Engum sogn, et lille landsogn nord for Vejle. Desuden er han tilknyttet Vejle Sygehus som sygehuspræst.
I 2008  var Preben Kok vært og sjælesørger i DR2s program, ”Skriftestolen”. Efterfølgende skrev han bogen ”Skæld ud på Gud”, som indtil nu er solgt i over 32.000 eksemplarer.

Et par anmeldercitater fra Kristelig Dagblad:

”Hvis nogen tror, at det med Gud og kristendommen kun er noget for tøsedrenge, så bør man læse ”Skæld ud på Gud”.

”Jeg er ikke i tvivl om at Preben Koks sjælesorg virker, når lokummet brænder”.

”- det er simpelthen en håndbog i selvhjælp, som guider os gennem livets største kriser – den kan alle lære noget af – uanset om man er kristen eller ej”.