Teater-overraskelse i kirken

Reerslev kirke kan stadig overraske

I kirken høres historier fortalt af Jesus for 2000 år siden. Mange hørte dem dengang, og nogen hører dem stadig, – også i Reerslev kirke. I denne uge oplevede vi således Maria Magdalenas historie med skuespiller Gitte Kielberg fra Teatret Kimbri.

En kvinde har søgt tilflugt i kirken. Hun hører hjemme udenfor, holder mest af at tale med træerne, for de siger hende ikke imod. Alligevel tager hun livtag med kirkens tykke mure. I kirken hører hun ekkoet af hans stemme – den mand som hun elskede og mistede – og hun raser mod den Gud, som har taget ham fra hende. Bibelens historier blander sig med hendes vilde tankeflugt, og til sidst bliver der helt stille …

Maria Magdalenas liv har inspireret skuespiller Gitte Kielberg og organist Lisbeth Gråkjær, til forestillingen, som er en fortælling om kærlighed, naturmystik og kristendom. Kirken og orglet er vældige medspillere og sang, dans og humor gør det muligt at tale om det uudsigelige.

Den adrætte skuespiller, sprang rundt i kirken: op i vinduet, over alterskranken og rundt på kirkebænkene, – en bemærkelsesværdig måde at fortælle historier på. Det hele blev understøttet af små brudstykker orgelmusik og sang, som understøttede stemningen på en meget fin måde.

Stykked hed ”Marias Æbler” og indeholdt brudstykker af en visdom, som vi alle tog et bid af. Det var en aldeles overraskende oplevelse, som gjorde indtryk og krævede eftertanke. Derfor var det fint, at der efter forestillingen var mulighed for at stille skuespilleren spørgsmål til fortolkninger, – også fra de tilstedeværende præster, som måske blev inspireret til en anden måde at bruge kirkerummet på.

marias æble
 foto © Viggo K. Pedersen