Salmesangaften

Hvis nogen undrede sig over at der onsdag aften lød musik og sang fra Reerslev Kirke, så er forklaringen, at en del af de trofaste kirkegængere havde sat sig for at lære nogle af de nye salmer.

Ideen om en salmesangsaften udspringer fra sidste års menighedsmøde, hvor der var ønske om at mødes og øve de nye salmer fra salmebogen.

Om det helt lykkedes at lære salmerne er usikkert, men der blev gjort et ihærdigt forsøg, og med 2 præster, en organist og en kirkesanger, var rammerne i hvert fald i orden.

Sognepræsterne Jørn Noe og Susanne Pedersen, introducerede på skift de udvalgte salmer: 412, 285, 260, 197, 369 og 248 – og gav en grundig tolkning af teksterne, hvorefter organist Lars Klit satte musik til og Elisabeth gav os tonelejet.

Hvad skal vi med nye salmer?

Der findes 791 salmer i salmebogen, men det er nok de færreste kirkegængere, der kan mere end 100 af salmerne. Mange af salmerne er helt ukendte og fravælges, for vi foretrækker jo de gode, gamle, slidstærke salmer af Kingo, Brorson, Ingemann og Grundtvig.

Men hvis det er salmernes opgave at beskrive Bibelens budskab i et billedsprog, som moderne mennesker kan forstå, er der også behov for nye salmer, som udtrykker den kristne tro med nutidige ord og billeder – og der er faktisk skrevet mange nye gode salmer, hvor både tekster og melodier er folkelige og nutidige.

Et par rigtig gode eksempler på det, er Hans Anker Jørgensens:
260 ”Du satte dig selv i de nederstes sted”, og
369 ”Du, som gir os liv og gør os glade”

Øvelse gør mester

Det tager tid at få nye melodier ”helt ind under huden”, men her er der faktisk et rigtig godt værktøj på nettet: www.salmebogen.dk, hvor man kan vælge salmenummer og derefter markere om man foretrækker at høre melodien på orgel eller piano.