Renæssancen tilbage i kirken

Kirkegængerne strømmede ind i ”renæssancekirken”, hvor personalet var iført dragter a la renæssance, hvor mænd og kvinder sad i henholdsvis mands- og kvindesiden i den uopvarmede kirke, der kun var oplyst af dagslys og de to store lys på alterbordet.

Alterbordet med sine udskæringer fra renæssancen var synligt og blev flankeret af udstillede bibler fra Christian 4. og Frederik 3.’s tid og af dragter fra 1600 tallet.
Præsten messede som en renæssancepræst bør, og altergangen foregik i korbuen, hvor kirkegængerne tog et stykke renæssance-brød, som de dyppede i bægeret med vinen.Salmerne var selvfølgelig fra renæssancen eller tidligere og blev på smukkeste vis sunget af kirkesanger og organist, som denne dag ikke skulle spille, da orglet ikke fandtes i renæssancen.

På alle måder en ganske særlig gudstjeneste, hvor indholdet i gudstjenesten oplevedes på en helt anden, – og betagende måde.

Ansatte og medhjælpere i typiske klædedragter fra 1600-tallet

Efter gudstjenesten var der mulighed for at smage på renæssancemad og drikke, og blive lidt klogere på renæssancen i Reerslev, Danmark og resten af verden ved at betragte tre ophængte plakater, udarbejdet til lejligheden.

45 af kirkegængerne havde meldt sig til at deltage i den efterfølgende renæssancemiddag i præstegården, hvor der var dækket op med renæssancetallerkener og bægre.

Menuen bestod i suppe med surdejsbrød, 3 forskellige kødretter med kål og brød og æbletærter som dessert.
Dertil kunne man vælge nymalket mælk, hjemmelavet æblemost, remæssanceøl og rødvin a la renæssance: lutendranck og hypocras.
Under midagen blev der fortalt historier fra renæssancen om mad og drikke, sæder og skikke, klædedragt osv.

Det blev en oplevelsesrig dag, hvor alle hyggede sig med hinanden.

FOTOS: Morthorst