Kyndelmisse

Kyndelmissen fejres i Reerslev Kirke søndag den 4. februar kl. 19.00.

Kyndelmisse er folkesprog for lysfest, missa candelarum – en af kirkens ældgamle fester, hvor man fejrede, at Jesus blev bragt til templet i Jerusalem, for at han kunne bæres frem for herren, og for at hans mor Maria i anledning af sin renselse 40 dage efter fødslen kunne ofre de obligatoriske to turtelduer.
Den liturgiske farve i kirken er hvid, der symboliserer fest, glæde, renhed og lys.
Kirkeligt betragtet var det en af årets vigtigste lysmesser, hvor man gik i lysprocession og bagefter indviede de mange lys – både kirkens lys og folks egne, der var støbt som en del af vintersrbejdet og nu lå på lager til det kommende år.
Folkeligt betragtet var kyndelmisse (2. februar) midvinter. Halvdelen af den kolde tid var gået og lysere tider på vej.
Dagen var også skiftedag for tjenestefolk, som af samme årsag skulle bespises ordentligt.
Det skete med flæsk og pandekager og resten af julebrødet, for som godtfolk sagde ”hvis man ikke får nok at æde den dag, vil vinteren ende i hunger”.
Det var også en af de dage, hvor der blev taget varsler i forhold til foråret, sommeren og  høsten.
Ved Kyndelmissegudstjenesten tændes7 lys undervejs mellem tekstlæsninger og fællessang, hvor konfirmanderne medvirker, hvor kirkesanger Elisabeth Andersen spiller tværfløjte og hvor der er rigtig mange lys ude og inde.
Efter gudstjenesten er der kirkekaffe og sodavand og pandekager, så på den måde kan kyndelmissen opleves med alle sanser i Reerslev Kirke.