Jagtgudstjeneste

.

En stemningsfyldt gudstjeneste

Er i grunden ikke en særlig fængende og overraskende overskrift, en gudstjenste i vores gamle smukke kirke er jo altid stemningsfuld, men det er nu alligevel som om den lige får ”en tand” til når der holdes temagudstjenester, hvad enten det er fastelavnsguds-tjenester, høstgudstjenester eller som i søndags – jagtgudstjeneste.

Det er kendetegnende for disse temagudstjenester, at der er gjort lidt ekstra ud af det hele. Det gælder pyntning af kirken, præstens prædiken, musikken, salmevalget – og så er der også lidt mere trængsel på kirkebænkene end ved en almindelig søndagsgudstjeneste.

Sådan var det også ved jagtgudstjenesten i søndags.
Jagttemaet var synliggjort med fasanfjer i de smukke buketter af efterårets blomster og bær, der var udstillet jagttrofæer og foran døbefonten tronede kronhjortens store flotte gevir – alt sammen som led i en tak og respekt for dyrene og skabelsesværkets rigdom og mangfoldighed.
Netop respekt var et gennemgående tema i sognepræst Kirsten Esbjergs prædiken. En prædiken om respekt for det levende, om respekt for de dyr, som vi har fået lov både at leve med og at leve af.
I sin prædiken fremhævede præsten en af jagtens ritualer, vildtparaden. Enhver jagt afsluttes nemlig med en vildtparade, hvor dyrene anbringes i en særlig orden,  der hersker ro og respekt, og der blæses til sidst signal på jagthorn, til ære for vildtet.
Du kan læse hele Kirsten Esbjergs prædiken, her.

Efter gudstjenesten inviterede menighedsrådet til sammenkomst i præstegården. Her indledte Bent Madsen, Vemmelev, med at fortælle os om vildtparadens forløb og de forskellige signaler på jagthorn. Det er en gammel tradition at bruge jagthornet til kommunikation mellem jægerne under jagten, og der findes en række forskellige signaler, men Bent Madsen mente at den bedst kendte nok var frokostsignalet 🙂
(hvis du er i tvivl om hvordan det lyder, så klik her)

Efter frokostsignalet blev der serveret en rigtig jagtmiddag – gule ærter, selvfølgelig – i konfirmand-stuen. Snakken gik livligt og jeg tror alle synes det var en hyggelig afslutning på endnu en dejlig dag.

webmaster